Миналата седмица ви показахме едно разследване за това:  Изразходвани ли

...
Миналата седмица ви показахме едно разследване за това:  Изразходвани ли
Коментари Харесай

Защо федерацията по канадска борба изключи световни шампиони?

Миналата седмица ви показахме едно следствие за това:  Изразходвани ли са непозволено средства от управлението на федерацията по канадска битка? И знаят ли от Министерството на младежта и спорта по какъв начин се усвояват отпусканите хиляди левове  за развиването на този спорт? По проблема работи и прокуратурата. Последва право на отговор от ръководителят на федерацията Асен Хаджитодоров, а реакцията на спортното министерство е,че няма да ревизира сигналите до тях. Вижте втора част на следствието на екипа на GlasNews:



Вече ви разказахме за какво и по какъв начин се стигна до раздор сред федерацията и спортните клубове. Видяхте част от членовете на изключените клубове, които считат, че Федерацията се ръководи като еднолично дружество  и липсва бистрота във връзка с разходваните обществени средства. Посочени са обилни суми, които са изразходвани за несъществуващи лагери, за подготовка и възобновяване. Състезателите, които видяхте отхвърлят, да са посещавали такива лагери. Отричат също, Вероника Бонкова ги е упражнявала, за което обаче е получавала  и получава възнаграждения.Така по документи излиза, че Бонкова е упражнявала международни първенци, които са в спорта години преди нея.

Показахме ви и “пълнежа на федерацията “. Видяхте хора, извоювали не една и две международни и европейски трофеи, популяризирали страната ни по света.

Стана ясно също, че федерацията заплаща и наем за офис, към 5000лв, на компания ПАЛ 02 ЕООД, на която шеф е Вероника Бонкова. Собственик на капитала на същата компания е “Професионална лига по канадска битка “, което е сдружение със седалище в офшорна зона, като на същото това сдружение са плащани и лицензионни такси за стотици хиляди левове, а негов шеф е Асен Хаджитодоров.

От докладите на федерацията видяхте също, че за съревнование извършено в Букурещ са регистрирани самолетни билети през Виена, както и  че са правени редица заплащания от и към компании на ръководителя и жена му. Има също и тегления на пари в брой от сметките на федерацията от Асен Хаджитодоров, без да е посочено съображение за това.

“Аз не мисля, че има нищо непозволено. Както гледате спорта се устоя от спонсори. Нашата компания устоя федерацията 28 години. Като се взе участие по надпревари се заплащат такси, хотели, самолетни билети… Как мислите вие, че се разплащаме? Всичко е на база документи с подадени доклади към спортното министерство и оттова за момента ни водят като една от най-изрядните федерации. Не сме имали в никакъв случай даже и забележка от тяхна страна по какъв начин се изразходват тези средства. Значи ние си подаваме регулярни доклади, които се преглеждат от финансова дирекция. Даже ние сме изхарчили повече в сравнение с те са ни дали.Нямам никакви терзания. “, сподели ръководителят на БФКБ - Асен Хаджитодоров.



Посетихме и добричките села Стефаново и Длъжка поляна, където открихме, че са основани „ фиктивни “ клубове по канадска битка. Регистрирани евентуално, с цел да може управлението да си подсигури болшинство и комфорт при взимането на решения.

„ По протокол, подаден отново към министерството за финансирането на  43 клуба в България.Някъде есента се привиква едно общо заседание на хартия, в което ръководителят на федерацията разписва лист на всички клубове и са общо 3. Една точка има този протокол, съществена. Да се възобнови мандата на Управителния съвет, тъй като им изтича пет годишния мандат… “, изясни Янислав Илиев-юрист и ръководител на клуб по канадска битка.



Тези изказвания от Българската федерация по канадска битка назовават „ мнения и догатки “ в настояването си за право на отговор. Ние право на отговор сме дали на Асен Хаджитодоров по време на държавното състезание по канадска битка в Белоградчик. За протокола потърсихме управлението два месеца преди този момент по време на общото заседание в офиса на федерацията в София, само че такова изявление ни беше отказано.

В първа част на нашето следствие ви показахме, че на федерацията са отпускани стотици хиляди левове от Министерството на младежта и спорта. Справката демонстрира, че за 2016 -та те са 201674лв, за 2017 - 288 000лв, за 2018 година- 300 000 лв., за 2019г. - 170 000лв, за 2020 - 160 000лв, а за предходната 2021г - 160 000лв.Общата сума е над 1 милион и 200 хиляди лв..

По документи и хората  с увреждания са имали треньори. Те също са  получавали възнаграждения за това. Това са Георги Благов, чиято племенница като стана ясно е ръководител на един от новорегистрираните “кухи клубове “. Другият треньор е Александър Палестов, който е брат на Вероника Бонкова, която както стана ясно живее на фамилни начала с ръководителя на федерация - Асен Хаджитодоров. На хартия нещата стоят по този начин, единствено че състезателите още веднъж отхвърлят те да са ги упражнявали.



В изпратеното искане за право на отговор Асен Хаджитодоров е показал, че материалът ни  визира спор сред федерацията и представители на спортни клубове осъдени от федерацията. Този спор не е изнесен и обиден в първа част съзнателно, тъй като доколкото знаем сред федерацията и изключените клубове се водят каузи.

„ Я си представете, че във футбол, лека атлетика или където и да се случи. Наказани за допинг състезатели съзнателно са позволени в съревнование, какво вършим. Ето ви го отговора. Има специалисти, ти да кажат какво се случва в този случай. Допинг абсурда е безпрецедент. На мен ми е болно. Аз бях индивида, който вкара допинг контрола в нашия спорт. Смея да кажа, че това е умишлена провокация, целенасочена, с цел да се срине имиджа на България като водеща мощ и това беше единствено от състезателите на един клуб. Ние го имаме този казус. След което последва още по-безочливо нарушаване – позволени бяха трима осъдени състезатели от международната федерация да вземат участие в съревнование. “, сподели ръководителят на БФКБ Асен Хаджитодоров.

„ Ако би трябвало за всеки случай, в който състезател в националния тим, примерно по футбол, по волейбол е заловен с допинг да се изключват клубове. Тогава би трябвало какво? Да изключим даден клуб от А група на футболното състезание, че е заловен народен играч. Това са неща, за които се носи лична отговорност. Когато треньорът, който дава отговор за националния треньор, взима хонорар, тогава е добре, само че когато би трябвало да носи отговорност към този момент разпоредбите са други. Тогава се избира по-малкото зло. за какво федерацията не следи, за това, за което е даден лиценз от министерството да следи? “, изясни Янислав Илиев.



Разполагаме с обстоятелства, че осъдените представители, все още на наказването им, не са били членове на изключените от федерацията клубове. Става въпрос за двама състезатели хванати с допинг. От документа  разбираме, че те не са попадали в тези клубове, когато са изключени. Федерацията изключва 15 клуба поради двама състезатели. Ясно се вижда също, че са изразходвани средства за преместването на допинг пробите.

Детелин Йончев твърди обаче, че е карал пробите с  буса на федерацията, без да му се заплаща за това.

„ След надпреварата в допълнение на работата бях помолен, с още един човек да използваме буса на федерацията и  да закараме част от багажа, след надпреварата, до персоналния ресторант на Асен Хаджитодоров, президентът на българската федерация по канадска битка. Част от багажа в действителност беше и един сак, най-обикновен сак, в който в действителност се оказа, че са всички допинг проби от надпреварата. Смея да настоявам, че всичко беше извънредно повърхностно и всеки един от нас можеше безусловно да изхвърли, счупи или размени някоя от тези допинг проби. Както аз, по този начин и другия човек, дръзвам да настоявам, че нямаме безусловно никаква нужна подготовка да правим сходна активност. Другият човек беше в действителност брат на Вероника Бонкова, която е и треньор на националния отбор-Александър Палестов. Когато закарахме този багаж в съответния ресторант, просто го оставихме там, нищо повече. Също по този начин желая да прибавя, че чисто писмено за тази активност съм взел едно солидна три цифрена сума. Разбира се, това е единствено на документи. “, описа състезателят по канадска битка Детелин Йончев.

„ Всичко е на база документи с подадени доклади към спортното министерство и оттова за момента ни водят като една от най-изрядните федерации. Не сме имали в никакъв случай даже и забележка от тяхна страна по какъв начин се изразходват тези средства. “, твърди още Асен Хаджитодоров.



В настояването си за право на отговор Асен Хаджитодоров твърди още, че са изнесени погрешни финансови данни, и че са употребявани злонамерено. Само че за всички гореизложени обстоятелства и финансови изказвания разполагаме с документи, фактури, финансови доклади, банкови извлечения както  контракти, предоставени от Министерство на младежта и спорта по закона за достъп до публичната информация.

Потърсихме коментар от Министерството на младежта и спорта на база на сигналите, входирани при тях. Получихме, отговор, че на този стадий инспекция няма да бъде осъществена.

Прокуратурата също е сезирана и имаме уверението, че инспекция ще бъде осъществена, а когато са подготвени резултатите ще бъдат оповестени.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР